1919media

2018.jan.05.
Írta: Jakus Barnabás komment

Erősíteni! [Szerkesztői Jegyzet]

Bár hivatalosan még nem kezdődött el az átigazolási időszak, a hátsó régióban tanyázó csapatok közül már a Mezőkövesd (Bognár István) és a Balmazújváros (Harsányi Zoltán) is új játékossal bővítette keretét. A Halinál egyelőre csak pletykákat olvashattunk, melyeket hivatalosan nem erősített meg a klub.  

cikkcim.PNG

Épphogy bennmaradó helyről várja a február végi folytatást a Haladás. A klubvezetés és a szakmai stáb is tisztában van azzal, hogy az utolsó három mérkőzés eredménye ellenére ezt a keretet meg kell erősíteni. Nem ígérnek nagy változásokat Illésék, egy-egy védő, középpályás és támadó szerződtetésével kalkulálnak, távozók viszont bőven lesznek.

Hippet már az érkezésekor meglepte, hogy mennyire nagy a keret, ugyanakkor a középső generációból (24-28 évesek) alig akad egy-egy játékos. Ennek szellemében elsősorban ilyen korú, tehát tapasztalt, de mégsem visszavonulás előtt álló futballisták érkezésére van kilátás. Ha az utóbbi évek jelentősebb távozóit nézzük, pont ebbe az intervallumba esik Iszlai, Gaál, Ugrai vagy Thomas Wils, akik pótlását vagy házon belüli fiatalokkal (Kissék, Tóth Máté stb.), vagy idősebb labdarúgókkal (Ars, Grumic) igyekezett megoldani a klub, inkább kevesebb mint több sikerrel.

Legutóbb három évvel ezelőtt várta hasonló (vagy még rosszabb…) helyzetből a tavaszt a klub. Akkor jelentős változások voltak a keretben, az olasz vonal nagyon élt. Massimilio Caroletti marketing igazgató kapcsolatainak köszönhetően öltött Hali-mezt többek között Manchini, illetve a Juventustól kölcsönkapott Branescu is. Más kérdés, hogy a tűzoltásra érkezett brigádból hosszabb távon (fél évnél tovább) csak Martínez, Jánvári és Nagy Patrik maradt Szombathelyen, de ők sem számítottak alapembernek. Szentes többeket elküldött, de ők (Gyurján Bence, Dvorschák Gábor, Mursits Roland, Nagy Olivér, Városi Viktor) nem voltak meghatározó játékosai csapatának. Nyögvenyelősen jött össze a bennmaradás, csak az utolsó fordulóban dőlt el a sorsunk. Az tehát jól látszik, hogy egyszerre sok légióst - akikről előtte nem győződött meg a szakmai stáb, hogy valóban ide való - nem érdemes leigazolni.

A sajtóban eddig két nevet lehetett olvasni, Hegedűs Jánosét és Balázs Benjaminét. Előbbit nem kell bemutatni a szurkolóknak, egy évvel ezelőtt szerződött Felcsútra, ahol tavasszal megsérült, de visszatérését követően szerepeltette Pintér vezetőedző. Nyáron a védelmét is megerősítette a sárga-kék alakulat, így Hegedűsnek mindössze 5 mérkőzés (450 perc) jutott, ezeken egy gólpassz a mérlege. Mivel fiatal, mindenképp fontos lenne, hogy minél több játéklehetőséghez jusson. Szombathelyen lenne hely számára a kezdőben, Wilsszel 2016 őszén már jó párost alkottak. Kérdés, hogy milyen konstrukcióban jönne, ha lehet hinni az átigazolásokra szakosodott német portálnak, a Transfermarkt.de adatainak, akkor 400 000€-t kapott érte a Hali egy éve. Nyilván ennyiért nem fogják visszavásárolni Illésék, úgyhogy talán a kölcsönvételre van nagyobb esély.

hjadat.PNG

Balázs Benjamint a legtöbben Kaposvárról ismerhetik, éveken keresztül meghatározó játékosa, kapitánya volt a somogyi csapatnak. A Rákóczi 2014-es kiesését követően a portugál élvonalba került, de ott nem tudott megragadni, csak a harmadosztályú tartalékcsapatban játszott Ezt követően fél évre a cseh Teplice játékosa lett, ahol összesen 7 mérkőzésen jutott szóhoz. 2015 nyarán az Újpest szerződtette, Vignjevic pedig rendre játszatta, azóta 69 NB1-es meccsen négyszer volt eredményes a több poszton bevethető, de elsősorban középpályásként szereplő futballista.

bbadat.PNG

A rangado.hu-nál megemlítették, hogy felvidéki játékosok is érkezhetnek. Ez a régió azért számíthat „aranybányának”, mert a futballisták zöme rendelkezik magyar felmenőkkel, így a légióskorlát rájuk nem vonatkozik (azaz „futballmagyarok”, de nem magyar állampolgárok, köszönhetően a szlovák törvényeknek). A pozsonycsákányi származású team managerünk Mikóczi Péter kapcsolatai révén már több focistát tesztelt az elmúlt években a Haladás, ezúttal is számíthatunk erre. Hipp jól ismerheti például a nagy tehetségnek tartott, mindössze 20 éves Urblík Józsefet, aki Nyitráról (edzőnk hívószavára) került a cseh Jihlavához. A magyar sportsajtó így cikkezett róla korábban.

Néhány szót a távozókról is érdemes ejteni. Tóth Miklós már meg is nevezett négy játékost, akiket több játéklehetőség érdekében kölcsönadnak alacsonyabb osztályba: Devecseri, Tóth Dávid, Tóth Benjamin és Jánvári Gábor is máshol szerepelhet tavasszal. Martínez pedig felhagy a profi labdarúgással.

Összességében, mint szurkoló abban reménykedhetünk, hogy sikerül a keretet megfelelően megerősíteni, amelyre a továbbiakban lehet építkezni. Tehát ne csak tűzoltás történjen, hanem egyúttal előzzük meg azt is, hogy a továbbiakban ismét felcsapjanak a lángok.

Jakus

f.i.: haladas.hu, Vasidrón, Transfermarkt, haladasfc.nyugat.hu, ujpestfc.hu

Az év fiatalja 2017 [SZAVAZÁS]

Ahogy az mindig is jellemző volt a Haladásra, idén is fontos szerepet játszottak a csapatban a saját nevelésű 21 éven aluli labdarúgók. Szerintetek ki nyújtotta közülük a legjobb teljesítményt? Egészen december 31. 19:19-ig várjuk voksaitokat! SZAVAZÁS A CIKK VÉGÉN!

2017ifibest.PNG

Polgár Kristóf

 

A Liverpool akadémiájáról került Szombathelyre az ifjú jobbhátvéd 2016 nyarán. Azóta nagyrészt alapembere csapatnak, jól megállja a helyét. Szeptemberben első élvonalbeli gólját (méghozzá elég szépet) is megszerezte.

 

Kiss Bence

 

2016 decemberében debütált az 1999-es születésű középpályás a Haladás felnőttcsapatában. Áprilisban egy bemelegítésnél megsérült játékos helyett került a kezdőbe a Diósgyőr ellen, és nyújtott igen jó teljesítményt. Ősszel sok lehetőséget kapott, látszik rajta, hogy van érzéke a futballhoz.

 

Tóth Máté

 

A tavalyi szezonban egyre többször állt be csereként, áprilisban már gólt is lőtt a 18 éves játékos. Az előző fél évben állandó játéklehetőséget kapott, a Paks ellen be is talált. Technikás, jól cselező középpályás.

 

Rácz Barnabás

 

Egy évnyi soproni „kiküldetés” után tért vissza a Haladásba tavaly nyáron. Július-augusztusban két gólt is szerzett, bejátszotta magát a kezdőbe. A legutóbbi idényben apróbb sérülések hátráltatták, de Hipp érkezése rá is jó hatással volt, az utolsó mérkőzéseken kezdte visszanyerni régi formáját.

 

Jancsó András

 

Gyirmótról tért vissza Szombathelyre idén tavasszal a több poszton is bevethető futballista. Három gólt szerzett, még a támadósorban is megállta a helyét. Szeptemberben megsérült, de egy jó alapozás után nagy erőssége lehet a tavaszi Halinak.

 

Kiss Tamás

 

Az első 2000-es születésű játékosként debütált tavaly decemberben, és októberben meg is szerezte első gólját a bajnoki címvédő Honvéd ellen. Ezt követően még kétszer volt eredményes, bevette a 16-oson kívülről a Loki kapuját (idegenben) és parádés találatának örülhettünk a Ferencváros ellen. A magyar klubcsapatok tulajdonosainál ő volt az év felfedezettje.

 ITT LEHET SZAVAZNI:

(f.i.: haladas.hu, haladasfc.nyugat.hu)

Az év Haladás játékosa [SZAVAZÁS]

Néhány nap van már csak hátra 2017-ből, így itt az idő megválasztani az év legjobban teljesítő Hali-futballistáját. Az alábbi 10 labdarúgó közül értelemszerűen az kapja majd a díjat, aki a legtöbb voksot kapja december 31 19:19-ig. Fiatal tehetségeink külön sorozatban indulnak majd, az év Hali-felfedezettjére szombattól (12.30) lehet szavazni. VOKSOLÁS A CIKK ALJÁN!
2017bestest.PNG

Király Gábor

41. születésnapját ünnepelte április elején a Haladás ikonikus kapusa. Három kivédett büntetője is igazolja, nem járt még el felette az idő. Átlagos osztályzata ősszel: 3,16/5

 

Wils Stef

A hátvédsor belga oszlopa, 34 éves kora ellenére szinte minden meccsen a legjobbjaink között volt. Remek helyzetfelismerő képességét bizonyítja, hogy a pontrúgásoknál rendre veszélyesek a fejesei, két fontos találatot is szerzett idén. Átlagos osztályzata ősszel: 3,65/5

Bosnjak Predrag

Szélvészgyors bal oldali játékosunk nem csak a védekezésben vállal fontos szerepet, hanem támadásaink jórészt tőle indulnak, több gólpassza is van. Átlagos osztályzata ősszel: 3,76/5

Kovács Lóránt

Tavasszal háromszor is betalált az erdélyi középpályás, a gyirmóti találata kimondottan látványosra sikeredett, emellett rendre nagy mezőnymunkát végez. Átlagos osztályzata ősszel: 3,30/5

Iszlai Bence

Ugyan már nem tagja a Haladásnak, de mivel a nyáron szerződtetettek közül is került be jelölt, így kétségtelen, Iszlainak is itt a helye. A középpálya motorja volt, amellett, hogy sok labdát szerzett, nagyon pontos indításokat tudott adni.

Németh Márió

Hosszú sérülés után azonnal góllal tért vissza a fiatal játékos, majd a továbbiakban kihagyhatatlannak bizonyult a csapatból. Egy jó alapozás után, régi formáját visszanyerve nagy erőssége lehet a Halinak. Átlagos osztályzata ősszel: 3,67/5

 

Halmosi Péter

Az év első felében még alapemberként számítottak a szintén ikonikus Hali játékosra, ősszel azonban inkább csereként szállt be, sőt egy időre ki is került a keretből. Hipp érkezésével ő is a kezdőben találta magát, jó teljesítménnyel hálálta meg a bizalmat. Átlagos osztályzata ősszel: 3,00/5

Williams J. David

Kimondottan jó szezont futott az ausztrál támadónk, szám szerint 12 góljának örülhettünk idén. Két alkalommal duplázott, a Vasas ellen tavasszal, nyáron pedig a Balmaznak rúgott kettőt. Átlagos osztályzata ősszel: 3,35/5

Ramos Myke

Lassacskán érkezett meg a technikás támadó játékengedélye, de utána mindhárom edzőnk kezdőként számított rá. Hipp érkezésével az ő formája is fellendült, gólt lőtt az Eszéknek, a Balmazújvárosnak és a Felcsútnak is. Ha ziccerben megtanulja jól átvenni a labdát, még sok kellemes pillanatot okozhat tavasszal a Hali-drukkereknek. Átlagos osztályzata ősszel: 3,69/5

Mészáros Karol

Már tavasszal is akadtak jó meccsei a Lokitól kölcsönvett játékosnak, de ő is Hippnél (amikor elmondása szerint valóban a saját posztján játszhatott) javult fel igazán, a szurkolók zöme szerint érdemes lenne kivásárolni szerződéséből, mert erőssége lehet a Haladásnak. Átlagos osztályzata ősszel: 2,73/5

ITT LEHET SZAVAZNI:

 (f.i.: haladasfc.hu, haladas.hu)

Él még a remény! [Szerkesztői Jegyzet]

Mozgalmas fél évet tudhat maga mögött a Haladás. Háromszor váltottunk edzőt, sokáig álltunk kiesőhelyen, hosszú huzavona után tudtunk csak hazatérni, de az utolsó három mérkőzés kárpótolt mindenért. Főszerkesztői jegyzet az elmúlt szezonról.

Már a nyitóforduló előtt sejtettem, sejtettük, hogy nem lesz könnyű, sima szezonunk. Nyáron ezúttal nem érkeztek jó előéletű külföldiek, új igazolásaink élvonalból kieső, vagy másodosztályú klubokban szerepeltek korábban. Egy fontos láncszem távozott a keretből, a „középpálya motorja”, Iszlai Bence. A felkészülési meccseken (immáron hagyományosan) alig-alig arattunk győzelmet, a házi rendezésű Király Kupán az utolsó helyezést érte a csapat.

A vezetőség és a szakmai stáb célként a középmezőnyt jelölte meg, minél több fiatal tehetség szerepeltetésével. Immáron ugyanis 10 millió forint jár meccsenként, ha 1997-es, vagy annál fiatalabb futballista lép pályára.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az aktuális címvédő ellen kezdtük az idényt. Sima, kétgólos vereséget szenvedett a Hali. Pedig, ha nem a szokásos „foghúzós” (Mészöly mondta így egy nyilatkozatában, szerinte ezek a meccsek olyanok, mint egy fogorvosi beavatkozás, muszáj rajtuk túlesni, lehetőleg minél kevesebb fájdalommal) hozzáállással áll ki a csapat, legalább egy pontot elhozhatott volna. Az ellenfél alig néhány napja Izraelben játszott, új edző érkezett, akadtak távozók… Király Gábor nem véletlenül mondta a meccs után, hogy jövőre is NB1-es Haladást szeretne.

A rajtál beragadó Debrecen ellen már az első percekben vezetett a Haladás, Williams szerencsés góljával. Az (akkor még) gyengélkedő Loki ellen viszonylag szervezetten futballozott a Mészöly-csapat, nem érdemtelenül gyűjtötte be a három pontot a Hali.

A folytatás már kevésbé sikeredett ilyen szépre. 60 percig tartott a csapat erőnléte a Diósgyőrrel (0:3) és a Pakssal (2:0) szemben is. Nagyon hiányzott középről (az akkor még szabadon igazolható) Iszlai, az ő hatalmas mezőnymunkáját nem tudta senki pótolni. A technikás támadó, Ramos játékengedélye meg csak nem akart megérkezni… Erre még rátett egy lapáttal az ominózus Halmosi-nyilatkozat. „Cucu” ugyanis jelezte, nem feltétlenül jó irány, ha a teljesítmény helyett a kor dönti el, hogy ki kezdjen. Két hétre kikerült a csapatból. Pedig jól látta. Akadémista játékosaink tehetségesek, nem véletlenül korosztályos válogatottak és vár rájuk szép jövő. De azzal nem fejlődnek, ha 18-20 évesen nekik kell a vállukon vinni a csapatot. Rácz, Jancsó és Hegedűs is azután robbant be a kezdőbe, hogy eltöltött egy évet a másodosztályban, ez Kiss Bencével és Tóth Mátéval nem történt meg, ők rögtön be lettek dobva a mélyvízbe.

Sopronban a Balmazújváros ellen nagyon fontos sikert aratott a helyzeteit maximálisan kihasználó Haladás, mely így némileg tudta stabilizálni helyét a középmezőny végén.

A Ferencváros otthonában évek óta nem vagyunk képesek nyerni, ez most sem szakadt meg. Szokás szerint már az elején betaláltak a hazaiak, futhattunk az eredmény után. Ráadásul kidőlt a védelem oszlopa, Wils. A Felcsúttól elszenvedett pofon (1:5, 50 percig megint jók voltunk) már Mészöly Géza állásába került.

A tréner két sikeres év után távozott, a szurkolók egyetértettek abban, hogy a kialakult helyzetért nem ő az elsőszámú felelős. Utódja másodedzője és az Akadémia vezetője Pacsi Bálint lett. Néhány nap még rendelkezésre állt a keret megerősítésére (hátvédre és egy középpályásra nagy szükség lett volna), ám új arcok nem érkeztek, Leo Martínez viszont igen.

A kéthetes bajnoki szünetben körbehakniztuk a régiót, nagy arányú győzelmeket aratva a megyei csapatok ellen. Pacsi nem változtatott Mészöly filozófiáján, ő is a fiataloknak szánt fontos szerepet, akiket jól ismert az akadémiáról.

A Videoton ideiglenes otthonában a szezon addigi legjobb félidőjét produkálta a Haladás. A fehérváriak lebecsülő hozzáállását kihasználva a visszatérő Németh góljával nem érdemtelenül vezetett a Hali, sajnos Williams büntetője kimaradt. A második játékrészre elfogyott a csapat, megrázták magukat a Vidisták, és 3:1-re nyertek végül. Ekkor már kiesőhelyen állt a Hali.

Az Újpest ellen hosszú sorozat szakadt meg Sopronban, három és fél év után ünnepelhettünk hazai győzelmet a lilákkal szemben. Itt is döcögött a játék, de a jó helyzetkihasználásnak és az álmoskás vendégeknek köszönhetően fellélegezhetünk kicsit.

Következett a Vasas. Másodjára tréfált meg minket az átrendezett Szusza Stadion. Míg februárban a talaj nem volt megfelelő, ezúttal a fények aludtak ki fél óra után.

A Mezőkövesdet igazi hatpontos meccsen fogadtuk Sopronban. Szerencsés vezetést követően Iszlai (ki más) egalizált. Emberelőnyben szerzett Polgár révén újabb gólt a Hali, de ahelyett, hogy bedarálta volna ellenfelét, a Zsóry játszott mezőnyfölényben. Iszlai büntetője még kimaradt, de Koszta lövését Király nem tudta védeni. Futballfitneszünkön lenne mit javítani, jelezte a meccs után Pacsi, ez a szó a későbbiekben gyakran került elő nála.

A bajnok Honvédot ezúttal sem sikerült megverni, a 16 éves Kiss Tamás látványos gólja ellenére, de ezúttal már 70 percre volt jó a futballfitnesz. 10., még bennmaradó helyen álltunk ekkor. A bepótolt Vasas meccsen is elmaradt a pontszerzés, gyenge játékkal.

A magára találó, meccseit sorra nyerő Loki otthonában a fehérvárihoz hasonló forgatókönyv zajlott le. Határozottan jó első félidőt hozott a Hali, az ellenfelét lebecsülő debreceniek ellen. A második játékrészben egyenlítettek a piros-fehérek, de így is ponttal utazhatott haza a Haladás, először a szezonban.

A folytatás egyenesen katasztrofális volt. Előbb kiestünk a harmadosztályban bukdácsoló Tiszaújváros ellen a kupában, majd szokásos forgatókönyv játszódott le a két fontos soproni meccsünkön. A Diósgyőr és a Paks ellen is tartottuk magunkat, sőt uraltuk a játékot egy óráig. Aztán az elfáradó csapatunkat bedarálták.

A magára találó Balmazújváros győzelmeinek köszönhetően már kiesőhelyen várhattuk a Sportkomplexum átadását. A vezetőség az avató délelőttjén, saját születésnapján köszönte meg Pacsi Bálintnak a munkáját, kezdődhetett az edzőcasting. Az Eszék ellen 3:1-re megnyert mérkőzésen a klubikon Vörös Csaba irányította a csapatot. A sajtóban közben Prukner, Supka nevét lehetett olvasni, mint elsőszámú jelöltet a kispadra.

Váratlant húzott a vezetőség, a 98 éve íródó Hali-történelem első külföldi trénerét köszönthettük Michal Hipp személyében. Az egykori ötszörös csehszlovák válogatott bennmaradást ígért, meglepődött a nagylétszámú kereten, és hiányolta a középső korosztályt (25-30 évesek).

Már látszott a tréner munkája a Balmazújváros ellen is, csak az a fránya erőnlét megint 60 percre volt elég. A folytatás azonban parádésra sikeredett.

8000 néző előtt aratott megérdemelt győzelmet a Haladás a Ferencváros ellen, majd hátrányból verte meg a Felcsútot idegenben, végül a Videoton is pont nélkül utazhatott haza. Hipp már nem ragaszkodott a fiatalszabályhoz, rutinos, tapasztalt játékosokra helyezte a fő hangsúlyt.

A tréner visszahozta a reményt, már nem állunk kiesőhelyen. Megfelelő erősítéseket követően a 8. hely környéke sem elérhetetlen.

Hajrá Haladás!

Jakus

(f.i.: haladasfc.nyugat.hu)

Mészáros: Akár az 5.-6. hely is benne lenne a csapatban

A Haladás felvidéki támadójával a www.sportinak.sk készített őszinte interjút. A magyar és a szlovák liga összehasonlítása mellett természetesen a Haladás is szóba került. A magyar fordítás teljes terjedelmében a csakfoci.hu-n olvasható.

mkint.PNG

Mészáros Karolt elsőként arról kérdezték, elégedett-e jelenlegi helyzetével: a bajnoksággal, ahol most futballozik. A futballista össze is hasonlította a két ligát.

“Csak nagyon kevés információm volt előtte a magyar bajnokságról, de nagyon meglepődtem azonnal. A stadionok, a létesítmények és a szurkolók – egyik téren sem lehet a szlovák bajnokságot a magyarhoz hasonlítani. A minőségben nincs különösebb eltérés a két bajnokság között. De ahogy említettem, ismét elmondanám, hogy a stadionokban, a meccsek hangulatában és a fő körülményekben – amiket kiélvezhetnek a játékosok – lehetetlen összehasonlítani a két bajnokságot.”

A középpályás beszélt korábbi NB I-es csapatairól, valamint arról is, maradna-e a Haladásban.

“Korábbi klubom, a Puskás Akadémia a három legtehetősebb között van az NB I-ben. Ez egy akadémia, közel 20 edzőpályával, az egyik legkomplexebb edzőközpont egész Európában. Debrecen volt a másik klubom, az utóbbi 10 éve legeredményesebb magyar klubja, hiszen szerepelt a BL-ben és az EL-csoportkörében is. Jelenleg lejárt a kölcsönadási szerződésem. A fő ok, amiért elmentem egy éves kölcsönjátékra Szombathelyre a DVSC-től az volt, hogy áprilisban megszületett a gyerekem, és hozzá szerettem volna földrajzilag közelebb lenni. Még nem tudom teljesen, mit lesz a sorsom, visszatérek-e Debrecenbe, de van egy opció a szerződésemben, a Haladás végleg megszerezhet. Zajlanak az egyeztetések a klubok között, minden lehetőségre nyitott vagyok.”

A félévet jellemezve összességében nagy csalódásról beszélt a felvidéki játékos. 

Ebben a fél évben történt rengeteg érthetetlen dolog a klubnál, ezért volt katasztrofális az ősz nagy része. Hipp érkezése után ez megváltozott, és jól hajráztunk. Mészöly Géza munkáját nem szeretném külön kommentálni, alapvetően nem szívesen beszélek az edzők személyéről. Annyit mondanék, hogy most végre legalább tudjuk, milyen rendszerben kell ahhoz játszanunk, hogy sikeresek legyünk. Óriási csalódás volt ez a fél év, akár az 5.-6. hely is benne lenne a csapatban a valós ereje alapján.

Az utolsó mérkőzésen, a 92. percben szerzett góljával a Haladást téli bennmaradóhelyre “rúgó” játékos a klublegenda Király Gábort is méltatta.

“Óriási személyiség Magyarországon, egy legenda. Óriási “respektje” van az öltözőben, vicces sztorikkal a futballmúltjából képes az egész öltöző hangulatát feldobni.”

Mészöly: Büszke vagyok arra, amit a Haladásnál elértem

A Haladás korábbi vezetőedzőjével a Nemzeti Sport készített hosszabb interjút, melyben szóba került a tervezett európai szakmai körútja, a válogatott, a Focisuli és természetesen a Hali is. A teljes beszélgetés itt olvasható.

meszolyint.PNG

– Korábban a Haladásnál is tűzoltómunkát vállalt, a bajnoki hajrában ült le a szombathelyi kispadra, szinte hazardírozva, és az élvonalban tartotta a csapatot.
– Csakhogy Szombathelyen úgy vállaltam el a feladatot szezon közben, hogy tudtam, hosszú távon számítanak a munkámra, és akkor is maradhatok, ha esetleg kiesik a csapat. Olyan jövőképet vázoltak fel a Haladásnál, amely minden edző álma. Boldogan láttam munkához.

– Hogy aztán szomorú véget érjen a történet...
– Ebben nem értünk egyet. Büszke vagyok arra, amit a Haladásnál elértem, bent maradtunk, majd két idényben is középcsapatként szerepeltünk a legjobbak között, ráadásul úgy, hogy sokáig nem is volt igazi hazai pályánk. Nem bukott edzőként távoztam Szombathelyről, aki az ellenkezőjét mondja, hazudik.

– Mi a véleménye a Haladás látványos feltámadásáról?
– Erre vártam magam is! Arra a pillanatra, hogy a Hali otthon, a Rohonci úton saját közönsége előtt fusson ki a zöld gyepre. Óriási lökés volt a csapat életében. Sajnos nekem ez nem adatott meg, de az eredményeken is látszik, mit jelent a szombathelyi publikum támogatása, a hazai pálya levegője. El kell ismernem, hogy a klubhoz ezer szállal kötődő Király Gábor, Halmosi Péter és a saját nevelésű gyerekek valóban a klubért, a városért, a címerért hajtanak most, ennek is a gyümölcse a Fradi és a Videoton legyőzése. A Hali óriási lépést tett a bennmaradás felé, megteremtette a tavaszi jó szereplés alapját. A csapat ugyanúgy a tizedik helyen áll, mint amikor távoztam, ebből lehet előrelépni.

Halmosi: Nekem a Haladás sikeressége a legfontosabb

A 38 éves Halmosi Péter majd akkor vonul vissza, ha ő úgy látja jónak. A 35-szörös válogatott középpályás nagyon nehéz féléven van túl, de hiába „öregezték” le és kiáltották ki 20 perces játékosnak, úgy érzi, mindenkinek bizonyított. Halmosi szerint, ha korábban megtörténnek az általa kért változások, akkor most a Haladásnak nem kellene a kieséstől rettegnie. A csapatunk középpályásával a csakfoci.hu készített interjút.

cucuintrj.PNG

Nagyon ritkán sül el ilyen jól egy edzőváltás, mint a Haladás esetében. Szinte reménytelen helyzetben voltatok, Michal Hipp érkezése után viszont négyből három meccset megnyertetek, legyőztétek a Ferencvárost és a Videotont is. Mit csinált veletek az új edző?

 – Megmondom őszintén, hogy én sem számítottam 9 pontra. Azzal mindenki tisztában volt, hogy sok pontot kell szereznünk, mert az első 15 fordulót nagyon elrontottuk – kezdte Halmosi Péter a csakfoci.hu-nak. – Hipp mester felmérte a keret erősségét és 6-7 helyen változtatott a kezdőcsapaton, amivel ugyan jelentősen nőtt az átlagéletkor, de elkezdtünk nyerni.  Engem kikiáltottak 20 perces játékosnak, ehhez képest az utolsó öt meccset – negyedóra kivételével – végigjátszottam. Jött egy olyan edző, aki szakmailag nagyon magas szintet képvisel, tudja, hogy mit szeretne és ezt meg is valósítja.

Az elődei nem ilyenek voltak?

 – Náluk is megvolt a szakmai elképzelés, de változtatásokra volt szükség, amit én már a szezon elején hangoztattam, meg is bűnhődtem miatta. Nekem semmi bajom nincs a fiatalokkal, de a Haladásban olyan futballisták játsszanak, akik a lehető legtöbbet tudják tenni a csapatért. Az nem elég, ha valaki ügyes és a fején táncoltatja a labdát, az a fontos, hogy sikeres legyen a csapattal. Egy fiatalnak sem válik az előnyére, ha hétről-hétre egy rosszul működő csapatban szerepel. Erre próbáltam felhívni mindenkinek a figyelmét, aminek az lett az eredménye, hogy egy időre kikerültem a keretből.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az idő téged igazolt…

Tudtam, hogy miért mondom és időben próbáltam szólni. Ha bizonyos változások már korábban megtörténnek, akkor most nem ilyen helyzetben lennénk és nem kellene a kieséstől rettegnünk. Ugyanakkor tudom, hogy sok klubnak be kell tartania a fiatal-szabályt, hiszen ezáltal komoly összegekhez lehet jutni. Én azonban nem tudom ilyen szemmel nézni a csapatot, nekem a Haladás sikeressége a legfontosabb.

Hogy viselted a keretből való kizárást?

 – A szívemet és a lelkemet nagyon megviselte ez a félév. A legkönnyebb út talán az lett volna, ha megsértődöm és befejezem a focit, én azonban hittem magamban, óriási dac munkálkodott bennem. Nem hagytam ki egy edzést sem, maximálisan a munkámra összpontosítottam. Mindig kéznél voltam, a padon vagy a leláton ültem, bármikor elő lehetett volna venni, de nem kellettem. Sokan megpróbáltak leírni, elásni, de bebizonyítottam, hogy nem lehet.

Mi a legnagyobb különbség Mészöly Géza és Michal Hipp szakmai elképzelése között?

 – Édesapám mindig azt mondja, ha van eredmény akkor jó az edző, ha nincs, akkor nem jó. Lehet, hogy valaki jó szakmailag és az általa képviselt koncepcióval sincs gond, de ha nem jönnek az eredmények, akkor valami baj van. Gézával egy 5. és egy 6. helyet értünk el, ami mindenképp jó eredmény, de amíg az előző két szezonban volt gerince a csapatnak, addig idén ez már nem volt igaz. Sajnos 3-4 fiatalt nem lehet egyszerre beépíteni a csapatba, nem lehet rájuk akkora terhet rakni, hogy ők húzzák ki a gödörből a csapatot.

Hipp az első mérkőzés után azt mondta, hogy 60 perces csapat a Haladás. Aztán három meccset is a hajrában nyertetek meg. Tévedett volna az edzőtök?

 – Az igaz, hogy a végére sokszor „kifújtunk”, de nem feltétlenül az erőnlét hiánya volt a legnagyobb gond. Ha rutinosabb csapat van a pályán és a játékosok érzik, hogy nem bírnak 90 percig 100 százalékos intenzitással futballozni, akkor tudják, hogy ilyen esetben mit kell tenni: megtartjuk a labdát, nem szórjuk el feleslegesen, nem vállalkozunk rizikós átadásokra. Mivel addig sok tehetséges, de tapasztalatlan játékos volt a csapatban, ez nem történt meg. Az utolsó három mérkőzésünkön ezzel már nem adódott probléma, mindemellett az erőnlétünk is javult.

Te is elmondtad, hogy sok tehetséges fiatal van a csapatotokban. Az elmúlt időszakban a legtöbb figyelmet a mindössze 17 éves Kiss Tamás kapta, aki gólokat lő, legutóbb a Fradi elleni meccset döntötte el. Milyen karriert futhat be?

 – A legnagyobb gondnak azt érzem a mai fiataloknál, hogy szinte semmiért nem kell megharcolniuk, mindent könnyen megkapnak. Amikor Király Gabival az öltözőben arról mesélünk, hogy annak idején mennyit kellett gyűjtögetnünk, a zsebpénzünket hónapokig félre rakni, azért, hogy vehessünk egy biciklit, a srácok csak néznek és nem értik, hogy miről beszélünk. Ez nem az ő hibájuk, hanem a társadalomé, ilyen világot élünk. Mindemellett okos, tehetséges srácokról van szó. Ha már Tomit említetted, szép karriert futhat be, gyors, kiváló rúgótechnikával rendelkezik, de még nagyon fiatal és messze van attól, hogy külföldön megfeleljen. Nemzetközi szinten két dolog fontos: mentálisan és fizikálisan tökéletesen rendben kell lenned, ezek alapkövetelmények. Ha még focizni is tudsz, az már bónusz.

Ahogy te mondtad, sokan megpróbáltak leírni, elásni. 38 éves vagy, talán időszerű a kérdés, hogy meddig folytatod még?

 – Akkor fogom majd befejezni, amikor én úgy látom jónak, amikor majd azt érzem, hogy már nem vagyok motivált és nem bírja a testem. Szerencsére jó géneket örököltem, édesanyám válogatott atléta, míg édesapám válogatott futballista volt. 31 évesen jöttem haza Angliából, akkor úgy gondoltam, hogy 34-35 éves koromban visszavonulok, ez nem jött össze. Még másfél év van a szerződésemből, amikor lejár majdnem 40 leszek…Egyelőre azonban minden meccsen 10-11 kilométert futok, annyit, mint huszonévesen, maximum a sprintek száma kevesebb. Amíg ezt a teljesítményt folyamatosan tudom hozni, nem gondolkodom a visszavonuláson. A következő szezonban lesz 100 éves a Haladás, az a tervem, hogy a jubileum évében is az NB I-ben szerepeljek a csapattal…

(f.i.: csakfoci.hu, haladas.hu)

Játékos értékelés: Haladás - Videoton 1 : 0

A jelenlegi idényben lehetőséget biztosítunk szurkolóink számára, hogy a mérkőzések után osztályozzák a pályára lépők teljesítményét 1-től 5-ig terjedő skálán az alábbiak szerint: 

1 - kirívóan gyenge/alibi játék 

2 - rossz futball, sok hibával 

3 - közepes teljesítmény 

4 - többnyire jó megoldások 

5 - kiváló játék 

A korábbiakhoz képest némileg egyszerűsítettünk, egész számokra. A ketteshez legalább 2.0-ás átlagot kell elérni, különben .5-től felfelé kerekítünk. Az alábbi osztályzatok születtek:

1a161b22b497603fb.png221890ee44ead6690.png3e753046e5ff7c14c.png461369babe1793c3a.png5754eb466452cb67a.png6a3ebf5e47ab7ab2a.png76c9e7b5ac62597ba.png8.png9b0353fef5fc7ebc0.png10.png11.png12.png13.png14.pngalap.png

(f.i.: haladas.hu)

"Hipp nagyon karakán ember, tudja, hogy mit akar"

Kisebb feltámadást produkált a kieső helyen álló Swietelsky Haladás az OTP Bank Liga elmúlt két fordulójában: a szombathelyiek a Fradi legyőzése után a Puskás Akadémia vendégeként is győzni tudtak, így egy pontra megközelítették a már bennmaradó helyen álló Balmazújvárost. Egyértelmű, hogy az új vezetőedző, Michal Hipp érkezésével valami változott a Haladás játékában, a Rangadó erről faggatta a rutinos csapatkapitányt, Halmosi Pétert.

hphm.PNG

- Az új mester sok mindenen változtatott, hiszen az érkezése óta előtérbe kerültek olyan rutinosabb futballisták, akik előtte nem nagyon játszottak, vagy még keretben sem voltak. Azt hiszem, hogy nagyrészt ennek köszönhető, hogy a csapat most két sikeres meccset tudott lehozni – kezdte Halmosi Péter. - Pont azon gondolkodtam a találkozó után, hogy most a kezdőcsapatból majdnem mindenkinek közel száz, vagy több NB I-es meccs van a lábában. Amilyen szituációba kerültünk, szerintem pontosan erre van szükség. Nem mindegy, hogy valakire öt élvonalbeli mérkőzéssel a lábában raknak rá nagy nyomást, vagy olyan játszik, aki átélt már sok ilyet. Félreértés ne essék, most nem csak magamra gondolok, hanem jóformán az egész kezdőre. Az elmúlt két összecsapáson ez nagyon jól működött, kisegítettük egymást, mindig ott volt egy becsúszó láb. A Haladásnak az volt az ereje régebben is, hogy stabilak voltunk, és végig tudtuk vinni a kontrákat.

- Hipp nagyon karakán ember, tudja, hogy mit akar -folytatta a 38 éves, 36-szoros válogatott balszélső. - Tisztában van vele, hogy kinek mi az erénye, és nem vár el többet, mint amennyit tud valaki. Tapasztalt szakember, aki jól látja a dolgokat, és jól is meccsel. Remek cserékkel, a megfelelő ritmusban nyúl bele a mérkőzésekbe, legalábbis eddig így tűnt, valamint kiváló edzéseket tart. Van egy rendszer, amit ő elképzel, és amihez ragaszkodik, és amit a játékosoknak meg kell valósítaniuk. Ha a játékos nem csinálja meg azt, amit elvár, akkor ő nem játszik. Nála az edzésmunka és a teljesítmény dönt, ami szerintem teljesen normális, ennek így kell lennie. Ha a csapat és a játékosok nem tudnak felnézni az edzőre, vagy elismerni, amit szakmailag csinál, akkor az "halott történet". Ha valakitől nem tudsz tanulni, vagy olyanhoz ragaszkodik, ami nem működik, akkor az edző hitelét veszti a játékosok szemében, elveszíti a csapatát. Viszont szerencsére ezek most nálunk nagyon jól működnek, és ez is a világ rendje. Az edzőnek vannak elvárásai, amit teljesíteni kell.

Halmosi az utóbbi két megnyert meccs ellenére úgy érzi, a télen erősítésre van szükségük, hogy a szezon végén ne legyenek kiesési gondjaik.

- Elment tizennyolc meccs, és a tabella azért nem hazudik, de nem szabad, hogy kiesési gondjaink legyenek, mert a Haladásnak NB I-ben kell maradnia. Ehhez muszáj megerősíteni a keretet annak ellenére, hogy most összeállt a csapat. Az összképet nézve azért az elmúlt tizennyolc forduló nem úgy sikerült, amit a Haladás megérdemel. Nem azért épült ide ez a stadion, hogy a csapat a másodosztályban szerepeljen. Nincs olyan ember Szombathelyen, aki azt szeretné, hogy a Hali NB II-es legyen. Nem történhet meg az, hogy kiessünk, de ehhez a télen igenis szükség lesz két-három minőségi játékosra, az ősz ezt bizonyította. Az elmúlt két meccset ugyan megnyertük, de az egész ősz alapján kell megítélni a csapatunk keretét - mondta Halmosi.

(f.i.: rangado.hu, haladas.hu)

Játékos értékelés: Felcsút - Haladás 1 : 3

A jelenlegi idényben lehetőséget biztosítunk szurkolóink számára, hogy a mérkőzések után osztályozzák a pályára lépők teljesítményét 1-től 5-ig terjedő skálán az alábbiak szerint: 

1 - kirívóan gyenge/alibi játék 

2 - rossz futball, sok hibával 

3 - közepes teljesítmény 

4 - többnyire jó megoldások 

5 - kiváló játék 

A korábbiakhoz képest némileg egyszerűsítettünk, egész számokra. A ketteshez legalább 2.0-ás átlagot kell elérni, különben .5-től felfelé kerekítünk. Az alábbi osztályzatok születtek.

alap.PNG

Kezdőcsapat

1.PNG

2.PNG

3.PNG

4.PNG

5.PNG

6.PNG

7.PNG

8.PNG

9.PNG

10.PNG

11.PNG

Cserék

12.PNG

13.PNG

14.PNG

(f.i.: haladas.hu)